W zasadzie jedynym skutecznym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest aktywność fizyczna, zmiana diety oraz ograniczenie jedzenia. Wspomagacze, czyli tabletki czy herbatki odchudzające na nic się zdadzą, jeśli nie nastąpią żadne zmiany żywieniowe. Bez względu na to jak dużo jest kilogramów do zrzucenia zasady zdrowego odchudzana się są zawsze takie same. Zdrowe odchudzanie wymaga przede wszystkim sporej cierpliwości. Nie ma bowiem diety cud, która przyniesie oszałamiające rezultaty w ciągu kilkunastu dni.
Warto zadbać o urozmaicone menu. Monotonia sprzyja niedoborom pokarmowym, które niekorzystanie wpływają na szybkość metabolizmu. Nawet, a może głównie podczas diety należy dbać o to, aby w jadłospisie znalazły się różnorodne składniki odżywcze. Do organizmu powinny być dostarczane węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy oraz składniki odżywcze.
Z produktów zbożowych najlepiej sięgać po te pochodzące z pełnego przemiału. Zalicza się do nich m.in. brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane. Są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które wchłaniają się wolniej i stopniowo uwalniają energię. Dodatkowo pobudzają przemianę materii i dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, szczególnie ważne w czasie odchudzania się. Węglowodany złożone znaleźć można także w warzywach. Warto natomiast unikać cukrów prostych, gdyż są kaloryczne i dostarczają energii na krótki okres czasu.
Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka są mleko oraz jego przetwory, a także białe mięso i ryby. Można sięgać także po bogate w białko roślinne rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca). Białko musi znaleźć się w każdym posiłku, gdyż jest podstawowym budulcem tkanek, przyspiesza przemianę materii oraz daje uczucie sytości.
Z tłuszczów najlepsze są z kolei tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron). Zwierzęce najlepiej jest ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować. Dla niektórych z nich znaleźć można chudsze zamienniki (śmietan – jogurt naturalny, wieprzowina – ryby, drób). Warto także unikać smażenia, a zamiast tego stawiać na gotowanie na parze lub pieczenie czy duszenie.
Kolejnym kluczem do sukcesu jest regularne spożywanie posiłków, najlepiej 4-5 niewielkich posiłków w ciągu całego dnia. Wówczas organizm lepiej spala dostarczane mu kalorie. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej na 2 godziny przed snem. Jeść pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać w pośpiechu. Mózg dopiero po około 20 minutach rejestruje sytość. Kończyć posiłek warto z lekkim uczuciem niedosytu.
Podczas odchudzania niezwykle ważny jest błonnik. Wchłania on wodę i pęcznieje w żołądku dając tym samym uczucie sytości. Ponadto usprawnia pracę jelit i pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii. Znaczne jego ilości można znaleźć w owocach i warzywach oraz w produktach pełnoziarnistych. Należy przy tym uważać na owoce, które bywają dość kaloryczne i zawierają sporo cukru. Najlepiej sięgać po grapefruity i ananasy.